Men is dringend op zoek naar jou

Vijf jaar geleden was er een erg groot tekort aan verpleegkundigen en andere professionals in de zorg. Dat is nu verminderd. Maar er blijven nog steeds flink wat vacatures openstaan.

Mannen zijn aan een opmars bezig in de zorgsector, maar globaal gezien blijft het aandeel mannelijke studenten te laag.

Vlaanderen telde nooit meer studenten verpleegkunde dan vandaag. Maar omdat de vraag naar zorg zal blijven stijden, is het belangrijk dat de volgende jaren ook voldoende studenten kiezen voor de zorg. Dat staat in het 'actieplan 3.3. Werk maken van werk in de zorg- en welzijnssector'.

Niet voor elk beroep bestaat er één specifieke opleiding. Sommige beroepen kan je uitoefenen na verschillende soorten studies. Straathoekwerker worden kan bijvoorbeeld na een studie pedagogie, maatschappelijk werk, socio-cultureel werk of gezinswetenschappen.

Een studie van de KU Leuven heeft aangetoond dat de kloof tussen vraag en aanbod in de zorgsector op dit moment min of meer gedicht is, maar dat vanaf 2020 de vraag naar zorg- en welzijnspersoneel weer serieus zal toenemen.

Vlaanderen en Brussel samen tellen 16.626 studenten in Nederlandstalige opleidingen verpleegkunde. Een absoluut record, zegt Zorgambassadeur Lon Holtzer. Ook andere zorgrichtingen trekken steeds meer studenten aan. Op de arbeidsmarkt heeft het succes van de opleiding alvast een positief effect.

Het aantal zorgkundigen in de gezondheidssector is sterk gestegen. De voorbije twee jaar kwamen er bijna 19.000 bij.Eind vorig jaar oefenden 411.549 mensen een door België erkend "gezondheidsberoep" uit, schrijft De Specialist.

VDAB publiceerde in mei 2013 de lijst met knelpuntberoepen. Dit zijn beroepen waarvoor er veel vacatures zijn, en waar je dus verzekerd bent van een job wanneer je afstudeert. Bekendste beroepen zijn verpleegkundige, verzorgende en opvoeder, maar ook voor tandtechnicus, ziekenhuisapotheker en opticien zijn er heel wat openstaande vacatures.

Sinds het begin van de overheidscampagne 'Een zorgjob, ik ga ervoor' is het aantal studenten verpleegkunde met 13 procent toegenomen. Ook de opleiding Ergotherapie blijkt met een stijging van 14 procent steeds populairder te worden.

Volgens een studie van VDAB zijn er behoorlijk wat studies die snel en haast gegarandeerd een job opleveren. Een jaar nadat ze de schoolbanken hebben verlaten, blijkt 88,7% van de Vlaamse schoolverlaters al aan het werk.Ook de sociale sector is goed vertegenwoordigd bij deze studierichtingen.

Pagina's