Maatschappelijk werker

Maatschappelijk werker

Mensgericht - Sociaal
Max.4 jaar na mijn humaniora
Normaal

Hoe ziet de job eruit?
Je werkt voor, maar vooral mét mensen. Je helpt hen allerlei problemen oplossen: een woning zoeken, rekeningen betalen, werk vinden,… Je probeert hen sterker te maken, zodat ze later zelf problemen kunnen voorkomen of aanpakken. Ook jongeren met een problematische jeugd kunnen op jouw hulp rekenen om terug hun weg te vinden in de maatschappij. In je job kijk je niet alleen naar de persoon die om hulp vraagt, maar ook naar zijn omgeving. Daarom weet je wat er in de maatschappij leeft en verandert, en hoe die veranderingen mensen kunnen beïnvloeden. Van elke cliënt houd je een dossier bij en je overlegt regelmatig met collega’s, over je manier van werken en de uiteindelijke resultaten. Soms verwijs je door naar andere deskundigen, zoals een psycholoog of psychiater.

Het is vooral belangrijk dat je goed kan luisteren naar je cliënt. Je bouwt een vertrouwensrelatie uit en houdt er hierbij rekening mee dat je op hevige emoties kan botsen. Wat je te horen krijgt tijdens je gesprekken behoort tot het beroepsgeheim. Een groot inlevingsvermogen, maatschappelijke betrokkenheid en geduld zijn belangrijke eigenschappen van een goede maatschappelijk werker.

Met wie werk je samen?
Je werkt vaak samen met andere hulpverleners, zoals bijvoorbeeld psychologen of psychiaters.

Wanneer werk je?
Omdat je in heel wat verschillende organisaties kan werken als maatschappelijk werker, kunnen de werktijden ook erg variëren.

Voor wie werk je?
Je werkt met jongeren en volwassenen van alle leeftijden. Problemen komen zowel bij jonge gezinnen als bij alleenstaande bejaarden voor.

x