Straathoekwerker... iets voor jou?

Straathoekwerker... iets voor jou?

Niet voor elk beroep bestaat er één specifieke opleiding. Sommige beroepen kan je uitoefenen na verschillende soorten studies. Straathoekwerker worden kan bijvoorbeeld na een studie pedagogie, maatschappelijk werk, socio-cultureel werk of gezinswetenschappen.

Maar wat houdt dat beroep nu precies in? Tijs, Bram en Matthias zijn straathoekwerkers in Sint-Niklaas en vertellen enthousiast over hun werk:

"Wij werken met mensen die op één of andere manier buiten de maatschappij staan. Het idee achter straathoekwerking is dat we vertrekken vanuit de mensen zelf. Waar staan ze? Wat hebben ze nodig? Wat kunnen ze? Wat willen ze? Een straathoekwerker verplicht niets, hij werkt niet bestraffend, hij legt geen regels op. Wij werken vooral preventief, wij proberen de dialoog open te houden. De straathoekwerker kan een vriend zijn, een kameraad. Sommigen noemen ons 'maatje'. We zijn iemand waarbij ze terechtkunnen met hun problemen, met hun eenzaamheid. Wij zijn dikwijls de eerste en enige persoon aan wie ze hun goed of slecht nieuws kwijt kunnen. We opndersteunen op zovele vlakken: werk, financiën, huisvesting,… Wat wij doen, is een relatie van lange duur opbouwen. We geven ondersteuning en helpen het leven terug op orde te krijgen, beetje bij beetje, ieder aan het eigen tempo.”

Check hier het volledige interview met Tijs, Bram en Matthias!

Of ga direcht naar de beroepenfiche!