Verpleegkundige

Verpleegkundige

Conventioneel - De perfectionist
Mensgericht - Sociaal
Max.4 jaar na mijn humaniora
Knelpuntberoep

Hoe ziet de job eruit?
Als verpleegkundige doe je veel meer dan 'verzorgen'. Je biedt zowel lichamelijke hulp als psychische en sociale begeleiding. Je verzorgt wonden, dient medicijnen toe, kijkt of het met de patiënt beter of minder goed gaat, … In deze job moet je handig en flexibel zijn. Je moet bijvoorbeeld een infuus kunnen verwisselen, een wonde proper maken, medicatie klaarzetten, de bloeddruk opnemen, ...

Maar er is veel meer, want de gezondheidszorg verandert natuurlijk de hele tijd en je moet je bijscholen. Ook moet je goed naar mensen kunnen luisteren en ze gerust stellen. Je geeft uitleg over de ziekte en over hoe de patiënt beter kan worden (de behandeling). Je bent ook de eerste contactpersoon voor de vragen van familie en vrienden. Je volgt het patiëntendossier van je patiënten nauwgezet op. De belangrijke zaken geef je door aan de arts en collega verpleegkundigen.

Met wie werk je samen?
Jij bent als verpleegkundige de eerste die wordt aangesproken door de patiënt, de familie en zelfs door de dokters. Je werkt samen met heel wat hulpverleners, zoals zorgkundigen, logistiek medewerkers, therapeuten, kinesisten, ... Je bent dus een echte teamspeler.

Wanneer werk je?
Je werkt overdag, in ploegen, 's nachts of in het weekend. Je hebt dus flexibele uren en kan kiezen uit heel wat werkomstandigheden.

Voor wie werk je?
Mijn patiënten kunnen alle leeftijden hebben, van jong tot oud, afhankelijk van welke specialisatie je kiest of waar je werkt. Het kan ook zijn dat ik werk met mensen met een handicap. 

x


Proeven van de praktijk? Een dag meelopen in een organisatie?