Normaal

Cardioloog

Maak jij het verschil bij risicopatiënten met hart- en vaatziekten? 

Als cardioloog heb jij je gespecialiseerd in hart- en vaatziekten. Je krijgt te maken met patiënten met problemen zoals hartinfarcten en hartritmestoornissen. In dat geval handel je direct. Er zijn ook patiënten die zijn doorverwezen door de huisarts. Deze onderzoek je eerst goed, je praat met hen en je stelt een behandelingsplan op. Je maakt hiervoor gebruik van een aantal onderzoeken (polsslag, bloeddruk, ECG of hartfilmpje, echografie van het hart, ...). Je schrijft een patiënt medicijnen voor of voert zelf een behandeling uit. Ook kan je samen met een hart- en vaatchirurg de patiënt opereren. 

Wat kan jij goed?

  • Onderzoeken doe jij graag
  • Je werkt samen in een team
  • Wetenschap interesseert jou
  • Je bent communicatief

Waar kom je terecht?

Je werkt in een ziekenhuis of hebt een privé-praktijk. Je hebt veel contact met andere specialisten, zoals radiologen, internisten en hart-en vaatchirurgen, maar ook met verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Je kan elk moment van de dag aan het werk zijn.

Wie help je verder?

Je helpt patiënten met hartproblemen.

Opleiding?

Eerst doe je een bachelor en daarna een 3-jarige master in de Geneeskunde. Na deze opleiding kan je aan de slag als basisarts. Als je de opleiding geneeskunde hebt afgerond, dan zoek je naar een opleidingsplaats op de afdeling Cardiologie van een ziekenhuis. Je werkt dan nog 6 jaar als arts in opleiding tot specialist en je leert hierbij veel uit de praktijk. Na deze 12 jaar , kan je gaan werken als cardioloog.
Na een lange studie van 12 jaar ben je nog niet klaar met studeren. Je volgt vaak nascholing om goed op de hoogte te blijven. Elke 5 jaar wordt er gecontroleerd of je nog steeds al je vaardigheden beheerst en kan worden geherregistreerd als cardioloog. 

De opleiding

x


Is dit niet helemaal wat je zocht?

Vul de vragenlijst in en kom te weten welke beroepen bij jou passen

Andere beroepen waarbij je mensen lichamelijk moet onderzoeken

Verpleegkundige

Geriater

Cardioloog

Huisarts

Uroloog

Kinderarts

Tandarts

Keel-, neus- en oorarts

Dermatoloog

Radioloog

Neuroloog

Oogarts

Gynaecoloog

Podoloog