Normaal

Chirurg

Wil jij de levenskwaliteit van mensen verbeteren?

Als chirurg werk je met patiënten van verschillende leeftijden en met verschillende problematieken. De patiënt wordt naar jou doorverwezen of komt binnen via de spoedafdeling. Je opereert wonden, infecties en tumoren. Ingewikkelde ingrepen, zoals verwondingen door ernstige ongevallen en lichte ingrepen, zoals het verwijderen van moedervlekken of ingegroeide teennagels, behoren tot jouw takenpakket. Het kan zijn dat je tijdens je werk trieste dingen meemaakt, zoals het overlijden van een patiënt na een zwaar verkeersongeval. Je moet dus ook wel stevig in je schoenen staan als chirurg. 

Wat kan jij goed?

  • Nauwkeurig medische handelingen uitvoeren 
  • Je hebt veel doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen
  • Je werkt graag in team
  • Luisteren naar patiënten en hun familie
  • Je bent geduldig én geconcentreerd

Waar kom je terecht?

Als chirurg werk je meestal in een ziekenhuis. Soms geef je bijkomend opleiding aan studenten geneeskunde of doe je wetenschappelijk onderzoek. Op het operatiekwartier werk je nauw samen met de anesthesist en verpleegkundige. Je werkt op alle momenten van de dag. 

Wie help je verder?

Je helpt en opereert patiënten van verschillende leeftijden en met verschillende problematieken.

Opleiding?

Eerst doe je een 3-jarige bachelor en daarna een 3-jarige master. Na de studie Geneeskunde ga je solliciteren voor een opleidingsplaats bij de afdeling Chirurgie in een ziekenhuis. De specialisatie tot chirurg duurt 6 jaar. Tijdens deze periode leer je werken in alle hoofdstromen van de chirurgie. Dit zijn vaatchirurgie, kankerchirurgie, maag-darm chirurgie, kinderchirurgie, longchirurgie en traumatologie. Na de 6-jarige specialisatie kan je verder specialiseren in één van de hoofdstromen. Deze vervolgopleiding duurt meestal 2 jaar. Elke chirurg in een ziekenhuis heeft dus zijn eigen vakgebied maar is in noodgevallen ook op andere gebieden inzetbaar.

De opleiding

x


Is dit niet helemaal wat je zocht?

Vul de vragenlijst in en kom te weten welke beroepen bij jou passen

Andere beroepen waarbij je operaties uitvoert of assisteert

Verpleegkundige

Anesthesist

Gynaecoloog

Keel-, neus- en oorarts