
Kinderarts
Zoek jij uit hoe zieke kinderen weer kunnen genezen?
Je onderzoekt en behandelt kinderen. Dat doe je in je eigen praktijk of op de kinderafdeling van een ziekenhuis. Een volwassene kan zelf zeggen wat hij precies voelt, een kind heeft vaak gewoon pijn. En als je dan al weet wat de klachten juist zijn, moet je nog op zoek naar de oorzaak. Eens je die gevonden hebt, begint de behandeling. Soms is een medicijn voldoende, soms is een operatie nodig. Je kent heel wat specialisten in je omgeving, zodat je goed kan doorverwijzen, wanneer dit nodig is. Je moet continu overleggen met de kinderen zelf, met de ouders en met je collega’s. Soms moet je, samen met de ouders, moeilijke keuzes maken bijvoorbeeld over het wel of niet uitvoeren van een erg pijnlijk of risicovol onderzoek.
Wat kan jij goed?
- Communiceren met volwassenen maar ook met kinderen
- Geduldig zijn
- Je bent geïnteresseerd in wetenschap
- Je werkt graag samen met collega's
Waar kom je terecht?
Je werkt op afspraak in je eigen praktijk of op vaste tijdstippen in het ziekenhuis. Soms verzorg je in beurtrol met andere kinderartsen de wachtdienst. Dan kan je opgeroepen worden bij een noodgeval. Bij bijna de helft van de kinderen gaat het om een spoedopname. Als kinderarts werk je dan ook vaak ’s avonds of ’s nachts.
Wie help je verder?
Zoals de naam het zegt, werk je voor kinderen. Die kinderen zijn tussen nul en achttien jaar. Zij zijn je directe cliënten, maar je werkt natuurlijk ook met hun ouders.
Opleiding?
Eerst doe je een bachelor en daarna een 3-jarige master in de Geneeskunde. Na deze opleiding kan je aan de slag als basisarts. Na de opleiding Geneeskunde ga je op zoek naar een opleidingsplaats bij de afdeling pediatrie van een ziekenhuis. Gedurende 5 jaar leer je veel van een ervaren pediater in de praktijk. Ook na je studies, volg je nog elk jaar bijscholing.
De opleiding
Is dit niet helemaal wat je zocht?
Vul de vragenlijst in en kom te weten welke beroepen bij jou passen