KNELPUNTBEROEP
Knelpuntberoep

Onthaalouder

Geef je baby's en kinderen graag een tweede thuis?

Als onthaalouder zorg je voor baby's, peuters en/ of schoolgaande kinderen tot en met de lagere school bij je thuis. Werken met kinderen doe je heel graag. Je geeft de kinderen aandacht, verzorging, voeding en rust en zorgt ervoor dat ze zich gelukkig voelen in jouw huis. Elk kind is anders en daar hou je rekening mee wanneer je activiteiten organiseert. Je maakt goede afspraken met de ouders bijvoorbeeld over breng- en afhaalmomenten, wat in de verzorgtas moet zitten, ... Op het einde van de dag vertel je de ouders wat er die dag is gebeurd. Gevoel voor verantwoordelijk is een belangrijke eigenschap van jou, want ouders vertrouwen hun kinderen aan je toe. 

Wat kan jij goed?

  • Je kan ouders een veilig gevoel geven
  • Baby's troosten en verzorgen
  • Je bent verantwoordelijk

Waar kom je terecht?

Als onthaalouder kan je op zelfstandige basis werken, maar je kan je ook bij een dienst voor onthaalouders aansluiten, in dat laatste geval word je geholpen bij het vinden van kinderen, bij de betalingen en bij je opleiding. Je werkt overdag, meestal tijdens de weekdagen. Als zelfstandige onthaalouder kies je zelf of er dagen zijn dat je niet werkt. 

Wie help jij verder?

Je helpt ouders met het opvangen van hun kind wanneer zij niet kunnen. Je zorgt voor hun baby's, peuters en/ of schoolgaande kinderen.

Starten als onthaalouder?

Om te starten als zelfstandige onthaalouder zijn er bepaalde voorwaarden. Hier kan je meer informatie vinden; http://www.starterswijzer.be/nl. Indien je wil starten als onthaalouder bij een dienst voor onthaalouders kan je op deze website (http://www.ikwordonthaalouder.be/) de voorwaarden bekijken.

De opleiding

x


Is dit niet helemaal wat je zocht?

Vul de vragenlijst in en kom te weten welke beroepen bij jou passen

Andere beroepen met baby's en jonge kinderen

Kinderbegeleider

Kinderarts

Vroedkundige

Gynaecoloog

Deze artikels zullen je ook interesseren

Kom eens proeven