
Opvoeder/begeleider
Geef jij kinderen en jongeren die het moeilijk hebben of mensen met een handicap graag een warme thuis?
Je taak als opvoeder of begeleider? Als opvoeder kan je met zowel met mensen men een handicap als met jongeren en kinderen in een moeilijke gezinssituatie werken. In de gehandicaptenzorg begeleid je kinderen en volwassenen met een handicap die niet zelfstandig kunnen functioneren. Dit kan verschillende oorzaken hebben: een lichamelijke of geestelijke handicap, ouderdom, psychische problemen of externe factoren. Ook jongeren met een problematische opvoedingssituatie kan je tijdens je carrière helpen. Dit is zo als je in de bijzondere jeugdzorg werkt. Je begeleidt hen in hun thuissituatie, in een instelling of in het internaat waar ze verblijven. Je creëert er een prettige sfeer zodat ze er zich thuis voelen en stimuleert hen om zoveel mogelijk dingen zelfstandig te doen. Zo begeleid je hen om hun vrije tijd nuttig in te vullen, ga je samen met hen op zoek naar de dingen waar ze goed in zijn. Ook leer je hen op een goede manier met relaties om te gaan. Je zorgt dat ze zich zo goed mogelijk voelen en stelt, samen met de collega's, een begeleidingsplan op. Daarnaast verricht je een aantal administratieve taken en onderhoud je contacten met de ouders, artsen en vrienden van de personen die je begeleidt.
Wat kan jij goed?
- Je begeleidt graag groepen, maar ook individuen
- Je kan goed luisteren
- Je kan je goed inleven
- Je kan mensen moed inspreken
- Je wil dat mensen zich op hun gemak voelen
- Je hebt veel geduld
- Je kan goed samenwerken met collega's en ouders
- ...
Waar kom je terecht?
Je kan als opvoeder terecht in (semi-)residentiële instellingen of in ambulante diensten. Voorbeelden van instellingen zijn internaten, centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning, thuisbegeleidingsdiensten, psychiatrische instellingen, begeleidingstehuizen, ... Je collega-opvoeders zijn de eersten met wie je samenwerkt, maar ook met de hoofdbegeleider, de coördinator of de directie werk je nauw samen. Als opvoeder werk je vaak in ploegen en soms ook 's nachts. Het hangt er dus van af in welke organisatie je werkt of je al dan niet met nachtwerk te maken krijgt. Ook werken in het weekend hoort er zeker bij.
Wie help jij verder?
Je kan met verschillende doelgroepen werken. Zowel kinderen met een beperking, ouderen als gehandicapten van alle leeftjden rekenen op jou hulp als opvoeder/begeleider. Daarnaast sta je ook kinderen en jongeren in een problematische opvoedingssituatie bij, net als hun gezin.
De opleiding
Vertalingen
Ambassadeurs
Is dit niet helemaal wat je zocht?
Vul de vragenlijst in en kom te weten welke beroepen bij jou passen