Normaal

Psychiater

Wil je mensen met psychische problemen verder helpen in het leven?

Een psychiater is een arts of dokter die zich gespecialiseerd heeft in de psychiatrie en het behandelen van complexe of zwaardere psychiatrische stoornissen (vb. een ernstige depressie of persoonlijkheidsstoornis). Door de opleiding als arts kan de psychiater een diagnose stellen en medicatie voorschrijven.  Het is niet altijd gemakkelijk om te weten te komen wat er juist scheelt. Voor je je behandeling start, voer je een grondig onderzoek op basis van gesprekken, vragenlijsten en andere psychiatrische testen. Daarnaast kan het zijn dat je je patiënt en de familie observeert en vele gesprekken met deze mensen voert. Na dit uitgebreide onderzoek stelt de psychiater een diagnose en start een behandelingsplan op. Dat kan een combinatie zijn van medicatie en therapie. Er bestaan wel medicijnen om de klachten te verminderen, maar meestal niet om de ziekte te genezen. Psychische stoornissen kunnen lang aanslepen. Dat betekent ook dat bepaalde patiënten jarenlang bij jou in behandeling zijn. Hierdoor ben je nauwer bij je patiënten betrokken dan andere specialisten.
Om het beroep van psychiater uit te oefenen, is het belangrijk dat je sociale vaardigheden en inlevingsvermogen hebt en dat je stevig in je schoenen staat. Je wordt immers vaak geconfronteerd met gevoelens van onmacht en verdriet bij je cliënten of hun familie.

Wat kan jij goed?

  • Je kan goed luisteren
  • Je kan je goed inleven in anderen
  • Je kan goed samenwerken
  • ...

Waar kom je terecht?

Als psychiater kan je terecht op de psychiatrische afdeling van ziekenhuizen, in de geestelijke gezondheidszorg of je kan je eigen praktijk uitbouwen. Sommige psychiaters werken in de jeugd- en gehandicaptenzorg, of voor justitie. ... Afhankelijk van de organisatie waarin je werkt, werk je samen met andere specialisten, maatschappelijk assistenten, psychologen, verpleegkundigen, ergotherapeuten ... Je werkt op afspraak en met regelmatige uren. Dat kan zowel overdag als 's avonds zijn.

Wie help je verder?

Je kan zowel met jongeren werken als met volwassenen of ouderen. 

Opleiding?

Eerst doe je een 3-jarige bachelor en daarna een 3-jarige master geneeskunde. Na deze opleiding specialiseer jij je als geneesheer-specialist-in-opleiding gedurende 6 jaar in de psychiatrie. Na je specialisatie kan je nog een bijkomende opleiding van één jaar volgen in de intensieve of urgentiegeneeskunde of chronische pijn. Gedurende je hele loopbaan ben je verplicht jaarlijks een aantal bijscholingen en congressen te volgen.

De opleiding

x


Is dit niet helemaal wat je zocht?

Vul de vragenlijst in en kom te weten welke beroepen bij jou passen

Andere beroepen waarbij je mensen helpt die psychische moeilijkheden ervaren

Opvoeder/begeleider

Psychologisch assistent

Psycholoog

Begeleider in de sociale economie