Verzadigd

Psycholoog

Zoek jij samen met mensen die in de knoop zitten naar oplossingen? 

Soms weten mensen niet meer welke richting ze uit kunnen. Jij, als psycholoog, kan hen dan helpen om dit soort problemen aan te pakken. Je brengt in kaart wat de problematiek is. Dat doe je aan de hand van individuele sessies of via groepssessies. Dat doe je aan de Je gebruikte je inzicht in het menselijk handelen om bepaalde problemen op te lossen of bepaalde vragen te beantwoorden. Je stelt een behandelingsplan op of formuleert je advies. In de meeste gevallen voer jij het verdere behandelplan uit. Je kan bijvoorbeeld advies geven bij de beroepskeuze van mensen, of begeleid bedrijven bij het zoeken van nieuwe medewerkers. Je kan ook aan de slag met kinderen met leer- en opvoedingsproblemen of met personen met psychische problemen. Je bent geïnteresseerd in mensen en de samenhang tussen hun gedachten, hun gevoelens en hun gedrag. Je kan geduldig luisteren en helpt je cliënt om te vertellen wat hij denkt en voelt.  

Enkel na het volgen van de master in de psychologie draag je de officiële titel van 'psycholoog'. Meer en meer psychologen kiezen dan om zich extra bij te scholen zodat ze concrete methoden en technieken aanleren om deskundige psychotherapeutische behandelingen te bieden.

Wat kan jij goed? 

  • Je bent geïnteresseerd in mensen 
  • Je kan geduldig luisteren 
  • Je hebt veel inlevingsvermogen 
  • Je kan samenwerken met anderen
  • ...

Waar kom je terecht? 

Als psycholoog kan je werken in de gezondheids- en welzijnssector, maar even goed in het onderwijs of in een privébedrijf. Veel psychologen hebben een eigen praktijk. Je collega's kunnen dan ook erg verschillen afhankelijk van de plaats waar je werkt. Je werkt vaak op afspraak. Dat kan zowel overdag als 's avonds zijn.

Wie help je verder?

Je cliënten kunnen alle leeftijden hebben. Je kan werken met individuen of groepen, volwassenen, ouderen, kinderen, ... 

De opleiding

x


Ambassadeurs

Is dit niet helemaal wat je zocht?

Vul de vragenlijst in en kom te weten welke beroepen bij jou passen

Andere beroepen waarbij je mensen helpt die psychische moeilijkheden ervaren

Psychiater

Psychologisch assistent

Opvoeder/begeleider