Hoe kies ik een beroep?

Een studierichting en dus een toekomstig beroep kiezen is een moeilijke opgave. Weet je dat je wil werken met mensen maar weet je niet goed wat gedaan?

1) Vraag je af: wat wil ik later doen? wat vind ik leuk?

Hou je ervan om voor mensen te zorgen, of ben je liever met je handen bezig? Doe onze test of bekijk de beroepenfilter. Je kan ook op terecht op de website van het CLB om een uitgebreidere test te doen. Misschien is er wel een beroep dat je niet kent, en dat helemaal jouw ding is. Informeer je daarom goed over alle mogelijkheden. Meer informatie over wat je kan studeren, vind je op Onderwijskiezer.

2) Praat met mensen die al een beroep hebben gekozen.

Heb je een papa, tante of buurman die werkt in de sociale sector? Praat dan eens met hen over het beroep en de studies die ze gevolgd hebben. Lees informatie over onze beroepen in de beroepenfiches. Of bekijk de getuigenissen van onze beroepsbeoefenaars op de videowall. Je kan in de zorg- en welzijnssector ook een inleefmoment gaan volgen. Dan kan je een (halve) dag meelopen met iemand die de job al uitoefend. Alle inleefmomenten kan je hier terugvinden

3) Als je weet wat je wil worden, zoek dan informatie op over de studierichting.

In welke school kan je de studie volgen? Welke vakken krijg je? Is er een informatiemoment en opendeurdag waarje naartoe kan? Of is er een SID-IN in je buurt waar de school ook zal staan? Bij de beroepenfiches op deze website verwijzen we onderaan telkens door naar de juiste studierichting. Als je op de link bij 'instelingen' gaat kijken vind je ook de scholen terug. 

 

Ontdek de sociale sector

Kies je beroep

Straffe beroepen!

TEST: welke job past bij mij?