Opnieuw gaan studeren

Je kan verschillende redenen hebben om (opnieuw) verder te studeren. Je bent bijvoorbeeld werkzoekend of je hebt jouw diploma secundair niet gehaald. Of je wil een diploma hoger onderwijs behalen maar je kan niet voltijds studeren. Of je wil je graag omscholen. Of je wil gewoon je kennis en vaardigheden bijschaven. De overheid stimuleert het volgen van opleidingen en biedt je daarom financiële ondersteuning aan.

Opleidingstrajecten op jouw maat

Afhankelijk van jouw situatie kan je verschillende trajecten volgen om een bijkomend diploma te behalen.  

 • Centra voor volwassenenonderwijs
  Bij de centra voor volwassenenonderwijs kan je talen en beroepsopleidingen volgen. Je kan in een heel aantal CVO’s mits bepaalde voorwaarden ook je diploma secundair behalen.
 • Syntra
  Bij Syntra kan je terecht voor opleidingen die gericht zijn op het uitvoeren van een beroep. Ze bieden zowel kortdurende opleidingen als opleidingen verspreid over verschillende jaren.
 • VDAB
  Ook bij de VDAB kan je terecht voor een groot aantal praktijkgerichte opleidingen. In groep of op afstand.
 • Centra voor basiseducatie
  Wie moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen of andere basisvaardigheden kan terecht bij de centra voor basiseducatie. Ze bieden basisopleidingen in Nederlands, wiskunde, computer,…
 • Examencommissie
  Via de examencommissie van het secundair onderwijs kun je een diploma secundair onderwijs behalen. Dit kan ook voor je 18 jaar als je huisonderwijs volgt.

Ervaring laten erkennen

Er zijn zelfs mogelijkheden in de social profit waarbij geen wettelijke diplomavereisten zijn (kinderopvang, sociocultureel werk, ...), maar relevante ervaring of vooropleiding is natuurlijk altijd handig. Je kan daarnaast op basis van een ervaringsbewijs ook terecht in sommige organisaties, bijvoorbeeld binnen de kinderopvang.

Een bijkomend diploma behalen terwijl je aan het werk bent in de sector

Binnen de sector bestaan er daarnaast ook een aantal projecten waarbij je een diploma kan behalen terwijl je aan het werk bent. Je moet dan wel al een tijdje aan het werk zijn. Meer informatie over die projecten vind je hier

Financiële ondersteuning bij leren en werken

Vanaf welk studiejaar kan je kiezen voor de sociale sector?

Verder studeren of toch al werken?

Hoe kies ik een beroep?